U PLUS MIND PINEAL GRAND ACTIVATE
U PLUS MIND MENGAKTIFAN OTAK TENGAH
Mengaktifkan Otak Tengah
Dermatoglyphic (Analisis Cap Jari Kenali Diri Sendiri)

promotion


Visitors Counter

900711

Your IP: 3.92.74.105
Server Time: 2020-09-23 22:16:19

Soalan & Jawapan

 

1. Mengapa mata yang ditutup dapat melihat ?

Setiap objek menjalankan keadaan berubah-ubah (mata kasar tidak dapat melihat keadaan berubah-ubah), setelah minda kanan menerima isyarat keadaan tersebut, ia akan memindahkan isyarat dengan pantas kepada imej dan gambaran.  Apabila imej ini terapung pada otak, sama seperti fungsi mata melihat, boleh melihat objek di hadapan.  Selain itu, mata yang ditutup bukan menggunakan mata tetapi otak untuk melihat.  Disebabkan itulah jika mata ditutup dengan lima helai kain sekalipun, pelajar masih dapat melihat objek dihadapan setelah melalui latihan yang disediakan.

 

2. Mengapa fungsi minda kanan mesti disedarkan sebelum berumur 13 tahun ?

Sebelum berumur 3 tahun, peranan utama otak adalah di bahagian minda kanan.  Tetapi semasa mula mempelajari bahasa ( hanya melibatkan sistem pelajaran bahagian otak kiri sahaja) minda kiri mula berkembang, malah fungsi minda kanan ditindas lalu menurun dan akhirnya masuk ke bahagian ‘tidur’.  Pada masa ini, jika tiada sebarang latihan saintifik, kanak-kanak walaupun minda kiri yang rasional menunjukkan deria yang lebih kuat, setelah berumur 14 tahun menjalani kursus tersebut, peratus kejayaan adalah sangat rendah!

 

3. Apakah kelebihan bagi mata yang tertutup terhadap pelajaran atau kerja rumah ?

Membaca dengan mata tertutup adalah menggunakan minda kanan untuk mengingat, kepintaran atau tidak lupa akan berhasil setelah melalui latihan-latihan yang disediakan.

 

4. Mengapa ramai kanak-kanak tidak dapat mengikuti tahap pembelajaran ?

95% kanak-kanak adalah bergantung kepada minda kiri untuk belajar dan mengingat objek.  Minda kiri merupakan sistem memori yang lemah, lambat belajar, cepat lupa.  Malah, sistem memori minda kiri kecil dimana penuh mengambilalih tempat memori lama dengan memori yang baru.  Untuk memastikan kemajuan pelajaran anak-anak, mereka hendaklah menggunakan minda kanan untuk mewakili memori minda kiri sebagai suatu amalan.

 

5. Mengapa latihan pendidikan terkini memerlukan anak-anak membaca sambil menutup mata ?

Dengan membaca sambil menutup mata adalah supaya mengubah amalan penggunaan minda kiri kanak-kanak.  Membaca sambil menutup mata adalah menggunakan memori kanan, cepat mengingat, kesan lebih baik.  Apabila amalan memori minda kanan menjadi kebiasaan, kanak-kanak tetap menggunakan minda kanan untuk mengingat walaupun mata terbuka atau tertutup.  Setelah sampai ke tahap ini, kanak-kanak bakal menjadi seorang yang cekal, minda yang sihat, tekun.

 

6. Selain membantu kanak-kanak dalam bidang pelajaran, di bahagian manakah lagi dapat membantu pelajar ?

6.1 Mata  persediaan.

Dalam hidup ini, manusia tidak dapat menjamin mata akan kekal sihat.  Malang tidak berbau atau penyakit akan mungkin mengakibatkan buta dalam masa yang pendek atau panjang.  Pada waktu ini, kelebihan penglihatan mata ketiga akan mengambil peranan.

6.2 Pembangunan minda kanan dan kiri yang seimbang,

otak merembeskan elemen hormon endokrin yang banyak. Ia dapat membersihkan rembesan sistem saraf autonomik yang terjejas supaya tubuh kembali normal.  Seluruh otak tidak mudah diceroboh semasa kegelisahan, tidur lebih nyenyak, selera lebih baik, girang, kelakuan lebih lincah.  Setelah melalui pelbagai latihan dalam masa yang panjang, kanak-kanak ini akan lebih sihat dan panjang umur, InsyaAllah!

6.3 Kanak-kanak yang mendapat latihan sebegini akan mempunyai pemikiran yang lebih lincah, tidak mudah berlaku kecuaian.

 

7. Apakah kesan atau adakah sebarang kecederaan terhadap otak kanak-kanak apabila melalui pembelajaran perkembangan minda kanan ini ?

Latihan perkembangan minda kanan hanya diaktifkan sebagai ilham minda kanan daripada ‘tidur’, dibangunkan dan beroperasi.  Dengan pemahaman sedemikian, para ibubapa tidak perlu risau.  Ahli saintis juga menunjukkan bahawa manusia dalam melalui era kemajuan ini dapat menghapuskan kebolehan kejadian gempa atau bencana alam.  Proses perkembangan minda kanan sebenarnya hanya merupakan pemulihan tahap kebolehan kendiri!

 

8.Adakah minda kanan lebih penting daripada minda kiri ?

Tidak, ia tidak dapat berfungsi jika skil minda kanan tanpa analisis daripada minda kiri.  Kecacatan mental adalah melalui pembangunan otak kiri yang tidak sempurna, maka mustahil dapat bekerjasama dengan otak kanan, pembantutan otak akan berlaku.  Oleh itu,  kedua-dua minda kanan dan kiri adalah sama penting.

 

9. Bagaimana untuk memastikan yang terbaik jika pelajar tidak dapat mengikuti pembelajaran selama sehari setengah ?

Mesti memastikan kanak-kanak kembali mengikuti pembelajaran kelas ulangan.  Walaupun kanak-kanak berjaya mengembangkan minda kanan, kami menggalakkan agar anda kerap menghantar mereka kembali mengikuti pembelajaran kelas ulangan.  Ini juga dapat memperkuatkan lagi kebolehan mereka dan meningkatkan kepintaran dalam pelajaran.

 

10.Apakah akibat jika jarang berlatih selepas kanak-kanak berjaya membangunkan minda kanan ? Bagaimanakah jika setiap hari berlatih ?

Jika tidak kerap berlatih dan mengaplikasikan dalam pelajaran, fungsi minda kanan akan mengundur.  Maka tiada bezanya sebelum atau selepas melalui kaedah pembelajaran ini.  Tetapi, jika berlatih semula, kebolehan akan kembali.  Jika latihan dilakukan setiap hari, kebolehan akan semakin maju, bukan sahaja dalam bidang akademik, kanak-kanak juga akan menjadi terbaik dalam aktiviti kokurikulum, sihat, hubungan diantara rakan lebih akrab.  Jika ibubapa terlalu sibuk untuk menyelia latihan kanak-kanak, maka harus menghantar mereka kembali untuk mengikuti perkembangan latihan.